Zgodovina ameriškega nogometa

Zgodovina ameriškega nogometa se začenja skupaj z zgodovino ragbija in nogometa. Obe igri imate svoje začetke v različnih verzijah igre z žogo in nogo, katero se je veliko igralo sredi 19 stoletja v Veliki Britaniji. Tako pri nogometu kot tudi pri ameriškem nogometu na igrišču tekmuje 22 igralcev, v vsakem moštvu 11.

Ameriški nogomet se je počasi spreminjal od nekakšnega nogometnega ragbija do nogometa, dokler ni natačnih pravil napisal Američan Walter Camp, katerega vsi smatrajo za očeta ameriškega nogometa.

Profesionalizem je kmalu ujel ameriški nogomet, saj je že leta 1892 William “Pudge” Heffelfingr podpisal pogodbo za 500 ameriških dolarjev s klubom Allegheny Athletic Association. Leta 1920 je bila ustanovljena Ameriška profesionalna nogometna liga. Prva tekma seje odigrala 3. Oktobra 1920 v Daytonu. NHL- National Football league je nastala dve leti kasneje, njena priljubljenost pa se je začela bliskovito dvigati po letu 1958.

Leta 1960 je liga NFL dobila tekmico ligo AFL. NFL v svoje vrste namreč ni želel sprejeti ekipe Lamarja Hunta Dallas Texans (pozneje imenovane Kansas City Chiefs), tako da je ta s še nekaj moštvi ustanovil konkurenčno profesionalno ligo ameriškega nogometa American Football League (AFL). Slednja je postajala vse popularnejša: imela je boljšo pokritost na televiziji, na stadione so postavili velike semaforje, v klubih je nastopalo vse več temnopoltih igralcev … Sredi 60. je bil boj med ligama tako močan, da so bili na naboru nekateri igralci izbrani tako v moštvo lige NFL kot tudi AFL. Leta 1966 je prišlo do dogovora o združitvi obeh lig. Tako se je do leta 1970 dokončno oblikovala liga pod imenom NFL, ki jo sestavljata konferenci NFC in AFC. Zmagovalca posamezne pa se že od leta 1967 merita na Super Bowlu, ki je kmalu postal najbolj gledan enodnevni športni dogodek v Ameriki. Odtlej je liga NFL med najbolj gledanimi dogodki na ameriških televizijskih mrežah, v zadnjih letih pa se popularnost širi tudi prek ameriških meja.

BW-7303