U19/U17 TACKLE

 AMERIŠKI NOGOMET (TACKLE FOOTBALL)

Imamo tudi selekciji   z kontaktno različico Ameriškega nogometa za malo starejše fante in sicer od 15.leta naprej. Fante bomo na začetku učili osnov kontaktne verzije športa, jih korak po korak učili pravilne drže, pravilne pozicije in samih oprijemov pri igri, ter s časom jih bomo tudi, ko bodo na to fizično predvsem pa psihično pripravljeni, seznanili z opremo, ki jo sestavljajo: čelada, padi, ščitniki.

V nadaljevanju si preberite kratek opis igre ter igralne položaje, ki so dokaj podobni kot pri brez kontaktni različici Flag Football.Ameriški nogomet je moštvena igra, pri kateri med seboj tekmujeta dve ekipi z vsaka po enajstimi igralci. Člani igralske zasedbe se lahko menjavajo med vsako prekinitvijo.  Igra je najbolj priljubljena v Združenih državah Amerike, kjer se organizirano igra na treh stopnjah: srednješolski, univerzitetni in poklicni. Na vsaki stopnji so pravila nekoliko drugačna. Nad srednješolskim nogometom bdi Narodna federacija zvez državnih srednjih šol, nad univerzitetnim Narodna univerzitetna športna zveza (NCAA), najvišja stopnja poklicnega ameriškega nogometa pa je liga National Football League. Zunaj ZDA je igra pretežno neznana ali pa se sorazmerno počasi uveljavlja.Ameriški nogomet je precej podoben kanadskemu, a se igri med seboj ponekod dodobra razlikujeta. Oba športa sta se razvila iz nogometa in rugbyja.

Posamezna ekipa v ameriškem nogometu je sestavljena iz več vrst podekip. Sama ekipa je tako sestavljena iz napada, obrambe in dodatne, posebne ekipe. Napad je tako odgovoren za osvajane nasprotnikovega igrišča (nasprotnikovega ozemlja), obramba brani lastno ozemlje. Tako ščiti svoje ozemlje pred nasprotnikovimi napadalci in posebna ekipa, ima več nalog. Sodeluje pri predaji žoge nasprotniku imenovanem punt ali kickoff, vračanju žoge po igrišču in izvajanju golov po doseženih končni coni oziroma tuchdownu ali izvajanje strelov med samo igro. Razlika med goloma se prikaže v številu prejetih točk. Če ekipa doseže končno cono in da gol prejme 1 točko, če pa doseže gol med igro pridobjo 3 točke.

IGRALNI POLOŽAJI:

NAPAD (Napad skrbi za pridobivanje jardov. Tako je sestavljen iz 6 različnih tipov igralcev, ki se razporedijo po samem igrišču in izvedeje določen napad. Pri samem napadu tako sodeluje enajst igralcev.:

– podajalec (quarterback)

– tekač  (running back)

– lovilec (wide reciver)

– tekač bloker (full back)

– napadalna linija

– linijaš in lovilec (tight end)

OBRAMBA (Tako kot napad pridobiva jarde, je obramba tisti del ekipe, ki brani lastno igrišče pred napadom nasprotnika. Sestavlaja jo 4 vrste igralcev, kateri so zelo hitri, močni…):

– obrambna linija

– linijski podporniki (lineback)

– branilci lovilcev (cornerback)

– varni bralnilci (safety)

Treningi potekajo 4 krat tedensko od ponedeljka do četrtke. Lokacije: Štepanjsko naselje in Kodeljevo.

485

 

 

 

 

 

9

30 41